ایمپلنت دندان امروزه یکی از رایج ترین جراحی های دندانپزشکی به شمار می آید. جراحی ایمپلنت یک جایگزین مناسب برای دندان های از دست رفته شماست که هیچ گونه محدودیتی در خوردن غذا یا انجام فعالیت های روزانه مثل مسواک زدن ایجاد نمی کند اما پس از جراحی و در دوره ریکاوری ایمپلنت لازم است به نکات مختلفی توجه داشته باشید. یکی از این نکات به تغذیه بعد از ایمپلنت دندان مربوط می شود.
پس از کاشت ایمپلنت دندان لازم است در خوردن غذا موارد خاصی را رعایت کنید و به رژیم غذایی خود اهمیت دهید تا به ترمیم بافت ها و تقویت سیستم ایمنی خود کمک کنید و از مصرف غذاهایی که ممکن است به ایمپلنت آسیب برسانند جلوگیری نمایید.
اگر قصد دارید دندان های خود را ایمپلنت کنید در این مقاله با ما همراه باشید تا در رابطه با رژیم غذایی مناسب پس از ایمپلنت دندان اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
چند ساعت بعد از ایمپلنت غذا بخوریم؟
توصیه می شود پس از جراحی ایمپلنت دندان حداقل 2 تا 4 ساعت از مصرف غذا خودداری کنید. این کار از خونریزی و آسیب به محل جراحی جلوگیری می کند. از طرف دیگر تا زمانی که اثر بی حسی از بین نرفته باشد، خوردن غذا دشوار است و احتمال گاز گرفتن ناخواسته زبان افزایش می یابد بنابراین این مدت زمان باعث می شود که علاوه بر جلوگیری از آسیب ایمپلنت اثر بی حسی کاملا از بین برود. البته در این مدت نوشیدن آب ولرم مانعی ندارد زیرا آب باعث افزایش متابولیسم می شود و به بهبودی پس از جراحی کمک به سزایی می کند.
پس از گذشت مدت زمان توصیه شده، می توانید غذاهای نرم و ملایم را مصرف کنید. هم چنین باید از مصرف غذاهای بسیار داغ یا بسیار سرد بپرهیزید به این خاطر که پس از جراحی، دهان و لثه ها بسیار حساس هستند و مصرف غذاهای بسیار سرد یا داغ می توانند باعث تحریک محل جراحی شوند. در عوض خوردن غذاهای نرم و ملایم در جلوگیری از تحریک محل جراحی کمک به سزایی می کند.
توصیه می شود در صورت امکان از طرف مخالف محل جراحی غذا را بجوید تا فشار کمتری به ایمپلنت وارد کنید. هم چنین بهتر است برای مصرف نوشیدنی از نی استفاده نکنید به این خاطر که باعث تحریک لثه می شود.
جدول زمانی تغذیه پس از جراحی ایمپلنت
- تغذیه بعد از جراحی ایمپلنت در هفته اول
توصیه می شود در هفته اول از مواد غذایی نرم با دمای مناسب استفاده کنید. سوپ، مایعات و دسرهای تهیه شده از شیر گزینه های مناسبی برای این دوران به شمار می آیند. توجه داشته باشید که در این دوران از وارد آوردن فشار به ایمپلنت جلوگیری کنید.
- تغذیه بعد از ایمپلنت دندان در هفته دوم
در هفته دوم می توانید از میوه های نرم و سبزیجات استفاده کنید. مصرف سبزیجات به بهبودی محل جراحی کمک به سزایی می کند. در این دوران هم مراقب باشید که فشار زیادی به ایمپلنت وارد نکنید. اگر چه تا حدودی ایمپلنت جوش خورده است اما هم چنان بافت لثه تحریک پذیر است. مصرف پوره سیب زمینی و گوشت چرخ کرده هم مناسب هستند.
- غذا خوردن بعد از ایمپلنت پس از یک ماه
پس از گذشت یک ماه می توانید غذاهایی از جمله حبوبات را هم مصرف کنید اما به این نکته توجه داشته باشید که غذاها کاملا پخته باشند.
غذا خوردن بعد از کاشت ایمپلنت
یکی از عواملی که در پایداری و موفقیت ایمپلنت بسیار تاثیرگذار است، رعایت رژیم غذایی مناسب است. تا اینجای مقاله به این موضوع پرداختیم که در روزهای ابتدایی پس از جراحی ایمپلنت لازم است چه نوع رژیم غذایی را رعایت کنید. در ادامه مقاله غذاهایی که در کاهش التهاب و بهبود محل جراحی موثر هستند را معرفی می کنیم.
- حبوبات
در دوران نقاهت پس از ایمپلنت مصرف برخی از غذاها ممکن است برای افراد دردناک باشند. برای مثال، گوشت اگر چه یک غذای سرشار از پروتئین است اما برخی افراد با جویدن آن ممکن است احساس درد داشته باشند. از این رو حبوبات می تواند یک جایگزین مناسب برای این دسته از غذاها باشند چون هم به راحتی جویده می شوند و هم منبع غنی از پروتئین هستند.
- تخم مرغ
شما می توانید پس از جراحی ایمپلنت تخم مرغ را به صورت پخته یا نیمرو مصرف کنید.
- آش و سوپ
بدیهی است که سوپ ها به ویژه سوپ قلم و سوپ مرغ یکی از غذاهای مقوی و سالم پس از جراحی ایمپلنت می باشند.
- ماهی
ماهی به ویژه بخارپز شده سرشار از پروتئین است و برای افرادی که ایمپلنت کرده اند بسیار مناسب می باشد. البته توصیه می شود از ماهی بدون استخوان استفاده کنید.
- غلات پخته
غلاتی مانند بلغور گندم، برنج، جو دوسر و سبوس در صورتی که به خوبی پخته شوند می توانند گزینه مناسبی برای تغذیه بعد از ایمپلنت باشند.
- ماست و پنیر
پنیرهای نرم مانند پنیرهای بری یکی از غذاهای بعد از ایمپلنت است که می توانید مصرف کنید. ماست هم یک منبع غنی از کلسیم است که برای سلامت دندان ها بسیار موثر می باشد.
- میوه و سبزیجات
میوه های نرم مانند موز، توت و هلوی رسیده و سبزیجات به صورت پخته از جمله مواردی هستند که برای تغذیه بعد ایمپلنت توصیه می شوند. آناناس بعد از ایمپلنت دندان هم گزینه مناسبی است.
- اوتمیل
بهترین غذا برای وعده صبحانه است. برای تهیه این غذا می توانید از جو دوسر، شیر، عسل، میوه های نرم و مغزیجات آسیاب شده هم استفاده کنید.
- پوره سیب زمینی
همان طور که در مطالب قبلی اشاره کردیم، پوره سیب زمینی بهترین وعده غذایی برای دوره نقاهت و بهبودی پس از ایمپلنت است.
- نودل
یکی از غذاهایی که به راحتی آماده می شود و سرشار از مواد مغذی و سالم است. می توانید نودل را همراه با قارچ یا فلفل دلمه هم استفاده کنید.
- خوراک لوبیا
یک غذای سرشار از پروتئین!! فقط لازم است لوبیاها را به اندازه کافی بپزید.
- دسر
آیا خوردن بستنی بعد از جراحی ایمپلنت امکان پذیر است؟
بله شما می توانید در دوران نقاهت ایمپلنت از دسرهای نرم و ترجیحا سرد استفاده کنید زیرا سرما باعث تسکین محل جراحی می شود. پودینگ، ژله، چیزکیک، کمپوت، دنت، اسموتی و بستنی از جمله دسرهایی هستند که می توانید مصرف کنید. فقط این نکته را در نظر داشته باشید از آنجایی که این دسرها حاوی مقدار زیادی شکر هستند، بهتر است در مصرف آن ها زیاده روی نکنید زیرا می توانند عفونت در محل جراحی را افزایش دهند.
- نوشیدنی
یکی از مواردی که در تغذیه بعد از ایمپلنت دندان باید توجه داشته باشید مصرف نوشیدنی هاست. اما چه نوشیدنی هایی در این دوران مجاز نیستند؟
توصیه می شود پس از جراحی ایمپلنت از مصرف نوشیدنی های بسیار داغ مانند چای یا قهوه و یا بسیار سرد مانند نوشیدنی های گازدار یا آب یخ خودداری کنید. به این دلیل که دماهای بسیار شدید می تواند باعث تحریک ناحیه جراحی و یا لثه شود و روند بهبودی را به تاخیر بیندازد.
به طور کلی در دوران بهبودی پس از ایمپلنت بهتر است از نوشیدنی هایی با دمای ملایم استفاده کنید.
خوراکی های ممنوع در تغذیه بعد از ایمپلنت دندان
هر نوع جراحی که در قسمت دهان صورت می گیرد تا بهبودی کامل بخیه ها و محل جراحی لازم است از مصرف برخی غذاها خودداری شود. جراحی ایمپلنت هم از این قاعده مستثنی نیست. جهت زود جوش خوردن ایمپلنت لازم است از مصرف برخی غذاها خودداری کنید. از جمله غذاهایی که در دوران نقاهت پس از ایمپلنت ممنوع هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذاهای تند
- سیگار و مشروبات الکلی
- غذاهای سفت و ترد مانند چیپس و آجیل
- غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی و پرتقال
- غذاهای چسبنده مانند آدامس و شیرینی
- غذاهای فرآوری شده و سرخ کردنی
تا چه مدت پس از جراحی لازم است رژیم غذایی داشته باشیم؟
پاسخ به این سوال به فاکتورهای مختلفی از جمله شرایط فردی، نوع ایمپلنت به کار رفته و تشخیص دندانپزشک شما بستگی دارد. تنها نکته مهم این است که در دوران نقاهت پس از ایمپلنت و تا بهبودی کامل به توصیه های این مقاله و مراقبت هایی که دندانپزشک به شما می گوید توجه ویژه داشته باشید و به طور منظم به متخصص مراجعه کنید. پس از بهبودی می توانید به رژیم غذایی گذشته خود برگردید.